Kinderdagverblijf kiezen

Overal zijn tegenwoordig kinderdagverblijven gevestigd, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Weet jij waar je op moet letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf? Hieronder een aantal goede tips van kinderdagverblijf Pluk de Dag om je te helpen de juiste keuzen te maken.

Wat is praktisch voor jou?

Het is handig als het kinderdagverblijf goed bereikbaar is en lekker dichtbij. Neem ook eens een kijkje wat er omheen ligt. Is er bijvoorbeeld een park in de buurt, een leuke kinderboerderij of een (openbare) speelplaats? Vraag gerust of de leiders de kinderen wel eens meenemen naar zulke plekken.
Flexibiliteit is ook belangrijk. Als de opening- en sluitingstijden niet aansluiten op jouw werktijden dan heb je er ook weinig aan natuurlijk. En wat als je kindje een beetje ziek is? Is hij of zij dan nog steeds welkom?

Is het kinderdagverblijf aangesloten bij een keurmerk?

Als dat wel het geval is, is dat in ieder geval een goed begin. Vaak zijn ze dan geïnspecteerd door een instantie zoals de GGD en hebben ze nog andere certificaten behaald welke hun hebben beoordeeld op hun kwaliteit. Kijk even aan welke keurmerken jij waarde hecht en ga dan na of het kinderdagverblijf daarvan in het bezit is.

Veiligheid

Veiligheid gaat voor alles. Voor je kind kan het niet veilig genoeg zijn. Check daarom goed hoe veilig het kinderdagverblijf is. Dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld of er genoeg leiding (per groep) aanwezig is, of het hek ten alle tijden goed is afgesloten en of de leiding precies weet wanneer kinderen gehaald en gebracht worden. Vraag eens een rondleiding aan om overal een goed beeld van te krijgen.

Hoe gaan ze om met de kinderen?

Het is van belang dat ze natuurlijk voldoende aandacht geven aan de kinderen, maar je kunt ook naar anderen dingen kijken. Bijvoorbeeld of er genoeg diverse activiteiten worden aangeboden en de kinderen ook niet dwingen om per se aan een activiteit mee te doen waaraan ze geen deel willen nemen. De leiding moet ook toegankelijk en goed aanspreekbaar zijn en eventueel rekening houden met verschillende soorten culturen.

Wat voor speelgoed is er aanwezig?

Hebben de kids genoeg materiaal om lekker mee te bouwen en om hun creativiteit te uiten? Is het een puinhoop of is alles mooi opgeruimd? Kunnen de kids makkelijk bij het speelgoed? Wat doen ze eigenlijk heel de dag? Dat zijn allemaal goede vragen waarbij je stil kunt staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze de hele dag aan een tafeltje zitten te kleuren. Het is ook belangrijk dat ze allerlei verschillende dingen doen en er lekker op uit gaan om buiten te spelen.

Wat zegt jouw gevoel?

Dat is natuurlijk het belangrijkst. Als jij je er niet goed bij voelt, doe het dan niet! Volg je intuïtie, want die klopt vaak. Je moet je kindje wel helemaal gerust kunnen achterlaten zonder dat je de hele tijd zit te stressen of het wel goed zit bij het kinderdagverblijf.