Lange reis geplant met je kind? Kies het juiste autozitje!

Als je op reis gaat met de auto en je hebt een kind is het waarschijnlijk dat je het kind in een autozitje moet plaatsen tijdens de reis. Dit is omdat het in Nederland verplicht is om een kind in een auto stoeltje te plaatsen als hij of zij onder de 1.35 meter is.  In andere landen is deze wetgeving anders en in sommige landen is deze hetzelfde.  Het komt namelijk ook voor dat een kind onder de 1.50 meter in een kinder autostoeltje geplaatst moet worden. Voordat je op vakantie gaat kan je dus maar beter even de regels door lezen van het land waar je heengaat en door heen rijdt om boetes te voorkomen.

 

Hoeveel autostoeltjes passen er in een auto

Over het algemeen worden er geadviseerd 3 autostoeltjes te monteren en niet meer. Een autostoeltje moet namelijk goed gemonteerd worden en goed strak zitten. Er is plaats voor twee autostoeltjes op de achterbank en er is nog plek op de voorstoel voor een ander autostoeltje. Het is belangrijk dat het achterste autostoeltje achteruit gemonteerd wordt en dat de airbag van de voorste stoel dan ook uitstaat. Als er een ongeluk gebeurd zal het stoeltje het kind genoeg beschermen en de airbag kan juist een gevaar zijn.

Uit de praktijk

Na een onderzoek lijkt dat ruim 3 van de 4 kinderen niet veilig is in het verkeer als het in de auto zit. De kinderen zitten vaak in de verkeerde stoel of ze zitten juist helemaal niet in een stoel. Terwijl dit toch verplicht is in Nederland. Er kunnen ernstige gevolgen zitten aan het feit dat het kind niet in een autostoel zit. Een kind is namelijk te klein om in een gordel te zitten en dit kan veel vervelende vervolgen hebben als er een ongeluk is. Het is dus belangrijk een autostoeltje te hebben en deze goed te monteren en te letten op de extra kleine veiligheidsdingen die zich voor kunnen doen.  Niemand wilt natuurlijk zijn kind kwijtraken door een klein ongeluk en onoplettendheid.

De aanschaf van een autozitje

Tijdens de aanschaf van een autozitje is het belangrijk om o de juiste maat te letten. Met de verkeerde maat loopt het kind ook gevaar. Voor het beste advies kunt u een winkelmedewerker vragen om te kijken wel stoeltje er past bij het kind. Je kunt passen door het kind in het stoeltje te zetten.  Neem je kind dus mee tijdens de aankoop.